Aronija (lat. Aronia Medik.) je listopadni grm koji pripada porodici ruža (lat. Rosaceae). Gaji se pretežito kao grmlje. Može da naraste do visine od 6 m.
Latinski: Aronia
Engleski: Chokeberry, Aronia
Porodica: Ruže (Rosaceae)
Dimenzije: do 6 m
Karakteristike
U poslednje vreme dobija veliku popularnost. Poreklom je iz Severne Amerike.
Listovi su izduženi, spiralno raspoređeni i imaju nazubljene ivice. Cvetovi su bele ili bledo roze latice sa mnogobrojnim anterima i ljubičastim prašnicima. Skupljeni su u manje grozdaste cvasti, a oprašuju ih vetar i pčele.
Plodovi su bobice koje sazrevanjem postaju tamne crvene boje i veoma su gorkog ukusa. Dugo ostaju na biljci i nisu lako skloni kvarenju. Aronija je veoma otporna na niske temperature pa tako može da podnese zimu do -47°C.
Poreklo
Naziv "aronija" potiče od trpkosti plodova koji stvaraju osećaj nabiranja usta. Često se pogrešno meša sa biljkom Prunus virginiana. Drugi nazivi za biljku su chokeberry i aronia (eng.) i Apfelbeere (nem.).
Upotreba
Iako se plodovi najčešće koriste u pripremi džemova i sirupa, zbog hranljivih materija se jede i sveža, ali ne puno. Najbolje ju je koristiti svežu, kao kod sokova sa hladnim presovanjem gde se sokovima dodaje manji udeo jabuke i drugo voće radi poboljšanja ukusa. Kada je reč o sokovima samo od ploda aronije, preporučamo ga samo hrabrima jer mnogi ne mogu da podnesu ukus.
Posle nuklearne katastrofe u Černobilju, plodovi aronije ublažili su teškoće ozračenih osoba.
Vrste
Postoji nekoliko vrsta aronije:
- Crna ili crnoplodna aronija (lat. Aronia melanocarpa) - visoka 0,5 - 1 m
- Crvena ili crvenoplodna aronija (lat. Aronia arbutifolia) - visoka 1,5 - 2 m
- Ljubičasta aronija (Aronia prunifolia) - visoka do 4 m
Srodne vrste
Foto: januszwietecha / Pixabay
Ostavite odgovor