Avokado (lat. Persea americana Mill.) je tropsko zimzeleno drvo koje pripada porodici lovora (lat. Lauraceae). Raste uspravan i može da naraste i do 20 m u visinu.
Latinski: Persea americana
Engleski: Avocado
Porodica: Lovori (Lauraceae)
Dimenzije: do 20 m
Karakteristike
Krošnja je zaobljena i široka. Listovi su eliptično izduženi, dugački dugi 8 - 40 cm, izražene nervature, kožasti, oštri i nalaze se na kratkoj stabljici. Cvetovi su skupljeni u guste cvasti, zelenkaste boje i mali.
Plod je jajasta koštica, tamno-zelene boje, veličine oko 10 cm, kora je gruba ili glatka u zavisnosti od sorte a, seme je dvodelno i veliko.
Poreklo
Ime roda potiče od grčke reči persea što je bilo ime za danas nepoznatu vrstu drveta koje je nekad raslo u Egiptu. Na drugim jezicima se zove avocado (eng.), palta (špa.), avocado (ita.), Avocado (nem.), itd.
Gajenje
Drvo je široko rasprostranjeno u tropskim predelima Amerike. Moguće ga je uzgajati u oblastima Mediteranskim klimama gde će se pronaći i poneki primerak sa plodovima. Međutim može se gajiti i kao sobna biljka i u ukrasnoj saksiji, tokom proleća i leta drži se napolju na terasi, a tokom zime treba ga uneti u sobu u kojoj je najtoplije.
Razmnožava se semenom i to tako da se uranja u vodu. U avokado se umeću čačkalice tako da jednom polovicom, kada se postavi na čašu, pluta u vodi. Donji deo ploda treba da bude natopljen vodom, a vrh da bude u vazduhu. Sa strpljenjem i povremenim dodavanjem vode, tokom vremena (ponekad i do nekoliko meseci ako je hladan zimski dan) seme će se prepoloviti i iz njegove unutrašnjosti biljka će započeti da pušta svoje izdanje. Kada se korenje razvije u vodi, presađuje se u zemlju. Za sadnju se može koristiti uobičajeno zemljište koje treba dobro drenirati.
Upotreba
Avokado se najčešće jede sirov i jedno je od retkih plodova koji sadržavaju toliko masnoće. Okus je kremast i blag, pogodan za pravljenje zdravih soseva kao što je gvakamole. Hladno prešano ulje koje se dobija od avokada je cenjeno u aromaterapiji i koristi se za negu stare i suve kože.
Srodne vrste
Foto: sandid / Pixabay
Ostavite odgovor