• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Biljka.rs

Najveća baza biljaka

  • Naslovna
  • Baza biljaka
  • Porodice
  • Vrste
  • O nama
avokado biljka

Avokado


Vrsta: Drveće, Voće, Porodica: Lovori

Avokado (lat. Persea americana Mill.) je tropsko zimzeleno drvo koje pripada porodici lovora (lat. Lauraceae). Raste uspravan i može da naraste i do 20 m u visinu.

Latinski: Persea americana
Engleski: Avocado
Porodica: Lovori (Lauraceae)
Dimenzije: do 20 m

  • 1 Karakteristike
  • 2 Poreklo
  • 3 Gajenje
  • 4 Upotreba
  • 5 Srodne vrste

Karakteristike

Krošnja je zaobljena i široka. Listovi su eliptično izduženi, dugački dugi 8 – 40 cm, izražene nervature, kožasti, oštri i nalaze se na kratkoj stabljici. Cvetovi su skupljeni u guste cvasti, zelenkaste boje i mali.

Plod je jajasta koštica, tamno-zelene boje, veličine oko 10 cm, kora je gruba ili glatka u zavisnosti od sorte a, seme je dvodelno i veliko.

Poreklo

Ime roda potiče od grčke reči persea što je bilo ime za danas nepoznatu vrstu drveta koje je nekad raslo u Egiptu. Na drugim jezicima se zove avocado (eng.), palta (špa.), avocado (ita.), Avocado (nem.), itd.

Gajenje

Drvo je široko rasprostranjeno u tropskim predelima Amerike. Moguće ga je uzgajati u oblastima Mediteranskim klimama gde će se pronaći i poneki primerak sa plodovima. Međutim može se gajiti i kao sobna biljka i u ukrasnoj saksiji, tokom proleća i leta drži se napolju na terasi, a tokom zime treba ga uneti u sobu u kojoj je najtoplije.

Razmnožava se semenom i to tako da se uranja u vodu. U avokado se umeću čačkalice tako da jednom polovicom, kada se postavi na čašu, pluta u vodi. Donji deo ploda treba da bude natopljen vodom, a vrh da bude u vazduhu. Sa strpljenjem i povremenim dodavanjem vode, tokom vremena (ponekad i do nekoliko meseci ako je hladan zimski dan) seme će se prepoloviti i iz njegove unutrašnjosti biljka će započeti da pušta svoje izdanje. Kada se korenje razvije u vodi, presađuje se u zemlju. Za sadnju se može koristiti uobičajeno zemljište koje treba dobro drenirati.

Upotreba

Avokado se najčešće jede sirov i jedno je od retkih plodova koji sadržavaju toliko masnoće. Okus je kremast i blag, pogodan za pravljenje zdravih soseva kao što je gvakamole. Hladno prešano ulje koje se dobija od avokada je cenjeno u aromaterapiji i koristi se za negu stare i suve kože.

Srodne vrste

  • Avokado

Foto: sandid / Pixabay 

Objavljeno: 12.07.2021.

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Primary Sidebar

Baza biljaka

vrtlarenje u rukavicama

Biljka.rs je najbolje mesto gde možete dobiti osnovne informacije o najvećem broju biljaka. Možda trenutno … [više] about O nama

Poslednje objave

glog biljka

Glog

Glog (lat. Crataegus) je rod niskih stabljika i grmlja koje pripada porodici ruža (lat. Rosaceae). Biljke inače narastu … [više] about Glog

bršljan biljka

Bršljan

Bršljan (lat. Hedera helix L.) je zimzelena, višegodišnja biljka koja pripada porodici porodice bršljana (lat. … [više] about Bršljan

celer biljka

Celer

Celer (lat. Apium graveolens L.) je zeljasta, dvogodišnja biljka koja pripada porodici štitara (lat. Apiaceae). Može da … [više] about Celer

kikiriki biljka

Kikiriki

Kikiriki (lat. Arachis hypogaea L.) je zeljasta, jednogodišnja biljka koja pripada porodici leguminoza (lat. Fabaceae). … [više] about Kikiriki

jaglac biljka

Jaglac

Rani jaglac, prolećni jaglac ili jaglac (lat. Primula vulgaris Huds.) je zeljasta, višegodišnja biljka niskog prirasta … [više] about Jaglac

Copyright © 2020.–2022. by Mastermind. Sva prava zadržana.

hrvatski | srpski