Brokula (lat. Brassica oleracea var. Italica) je zeljasta, dvogodišnja biljka koja pripada porodici kupusnjača (lat. Brassicaceae). Ima veliku cvetnu glavu i stabljiku koje se jedu kao povrće.
Latinski: Brassica oleracea var. Italica
Engleski: Brocolli
Porodica: Kupusnjače (Brassicaceae)
Dimenzije: do 100 cm
Karakteristike
Prve godine razvija zadebljale stabljike koje mogu narasti do 100 cm visine, a na kojima se razvijaju zelene, cvetne glave. U drugoj godini, biljka razvija samo seme.
Sadi se na polusenovito ili sunčano mesto i dobro drenirano, prozračno tlo bogato hranljivim materijama. Ako zemljište ne može da zadržava vlažnost, neophodno je često zalivanje i malčiranje tla. Seme se seje na zaklonjeno mesto, idealno u staklenike, tako da može da klija već u februaru. Potrebno ga je čuvati od jakog sunca da bijka ne bi prebrzo razvila seme.
Poreklo
Latinsko ime roda Brassica potiče od grčke reči brassein (kuvati), zbog njegove upotrebe srodan je kupusu. Naziv vrste oleracea je epitet koji znači da se može koristiti kao povrće. Strana imena nisu maštovita, već su uglavnom varijacije na temu - brocolli (eng., nem.), brocoli (fr.), brocolo (italijanski), brocoli i brecol (špa.), brocolos i brocolis (port.), i dr.
Upotreba
Kod brokule su jestivi cvetovi i peteljke. Najčešće se jedu mladi pupoljci koji rano počinju da se otvaraju. Mnogi takođe ne znaju da su i listovi brokule jestivi, a koriste se isto kao i sve druge vrste kupusa, kuva se u čorbama i supama i dodaje zelenoj kaši i sokovima.
Srodne vrste
Foto: chris_esther / Pixabay
Ostavite odgovor