Crna rotkva (lat. Raphanus sativus L. var. Niger (Mill.) J. Kern.) je zeljasta, dvogodišnja biljka koja pripada porodici kupusnjača (lat. Brassicaceae). Koren je dužine do 50 cm.
Latinski: Raphanus sativus var. Niger
Engleski: Black radish, Winter radish
Porodica: Kupusnjače (Brassicaceae)
Dimenzije: do 50 cm
Karakteristike
U prvoj godini stvara se crni, izduženi ili okrugli koren sa lisnatom rozetom dužine do 50 cm. Listovi su grube teksture i perasto podeljen. U drugoj godini javlja se cveće koje se sakuplja u razgranate grozdaste cvasti. Cvet je dvopolan i sastavljane od venca i čaške. Čaška se sastoji od četiri tamnozelena lapa, a venac od četiri bele latice. Ima 6 prašnika koji na dnu imaju nektar. Jajnik je obrastao i donosi više semenskih embriona. Plod je duguljast, obavijen ljuskom i sadržava okrugle, sitne, cvenkaste semenke. Gaji se kao povrtlarska kultura, a razmnožava se semenom.
Poreklo
Latinsko ime roda Raphanus potiče od grčke reči raphanos što u prevodu znači repa. Reč se izvodi iz drevne persijske reči raphe čije se značenje prevodi kao "brza pojava" i označava brzo klijanje semena ovih biljaka. Prema drugom mišljenju, osnovna verzija reči je grčka reč ra (brz) i fainomai (pojavljujem se), koje ima isto značenje. Ime vrste sativus se prevodi kao ono što se seje, gaji. Imena na stranim jezicima su black spanish radish i black radish (eng.), Winter-Rettich (nem.), radis de l’hiver i radis noir (fr.), ábano negro (špa.), rafano nero (ital.), i dr. Prvi put je biljku klasifikovao otac taksonomije Carl Linnaeus 1753. godine u delu Species Plantarum.
Upotreba
Jestivi deo crne rotkve su zadebljali koren i lišće. Kora se mora oljuštiti i moguće ga je konzumirati sirovu ili obraditi toplotnom obradom. Od listova, jestivi su samo mladi listovi jer su stari suviše grubi. Crni koren se takođe koristi u fitoterapiji i u homeopatskim preparatima, a od nje se pravi i sveže isceđeni sok koji se koristi i pije pre obroka.
Srodne vrste
Foto: Peter Bubenik / CC
Ostavite odgovor