Crni koren (lat. Scorzonera hispanica L.) je zeljasta, višegodišnja biljka koja pripada porodici glavočika (lat. Asteraceae). Može da naraste do 120 cm visine.
Latinski: Scorzonera hispanica
Engleski: Black salsify, Spanish salsify
Porodica: Glavočike (Asteraceae)
Dimenzije: do 120 cm
Karakteristike
Stabljika crnog korena je pri vrhu razgranata, uspravna i može da naraste do 120 cm visine. Koren se dobro razvija, vretenast je, iznutra bele boje, a spolja crne, sočan, mesnat i širok 3 - 4 cm i dugačak do 30 cm.
Listovi pri dnu stabljike ili tzv. prizemni listovi rastu kopljasto, skupljeni u rozetu, zaoštreni i mogu da budu dugi do 30 cm. Cvetne glavice prečnika 2 - 3 cm nalaze se na vrhovima stabljika, a cvetovi su dvopolni i nepravilni. Cveta od juna do avgusta, a otvoreni su samo ujutru. Plod je dugačak do 15 mm i čini rošku sa papusom.
Poreklo
Latinsko ime roda Scorzonera prema literaturi potiče od španske reči escorzon što u prevodu znači otrovna zmija ili gušter, i to zbog verovanja da koren biljke leči njihov ugriz. Italijanske reči scorza (kora) i nera (crna) možda samo bukvalno ukazuju na izgled korenja, dok ime hispanske vrste ukazuje na špansko poreklo, iako ovo nije potpuno sigurna informacija, ali Druga imena na stranim jezicima su spanish salsify i black salsify (eng.), Echte Schwarzwurzel, Garten-Schwarzwurzel i Spanische Schwarzwurzel (nem.), escorzonera (špa.), scorzonera di Spagna (ital.), scorsonère d'Espagne (fr.), i dr.
Stanište
Crni koren prirodno raste u grupama u južnoj Evropi i to na sunčanim i na svetlim mestima kao što su livade, travnjaci, uz svetla listopadna drveća i šume. Zahvaljujući jestivom korenu gaji se i kao povrtlarska kultura, a razmnožava se semenom.
Upotreba
Jestivi delovi biljke su koren i mladi listovi. Koren je sočan i veoma ukusan i bogat inulinom, a jede se sirov u salatama ili kuva kao varivo. Listovi se koriste za pripremanje salata.
Ostavite odgovor