Đumbir (lat. Zingiber officinale) je višegodišnja biljka koja pripada porodici đumbirovki (lat. Zingiberaceae). Suptropskog je i tropskog porekla i jedno je od najstarijih gajenih biljaka.
Latinski: Zingiber officinale
Engleski: Ginger, Ginger root
Porodica: Đumbirovke (Zingiberaceae)
Dimenzije: do 100 cm
Karakteristike
Listovi i stabljika se razvijaju iz kvrgave i razgranate podloge koja može da naraste do 1 m visine. Listovi su kopljasti i zeleni, dugi do 30 cm, 2 – 5 cm.
Cvetovi su gusto poređani na vrhu u konusne klasove koji mogu biti dugački do 7,5 cm i žute su boje. Plod je kapsula podeljena u tri dela i sadrži brojne semenke. Pronađen je u južnoj Kini, a u Evropu je stigao u 1. veku preko Indije. Danas se smatra najkvalitetnije gajenom biljkom na Jamajci.
Gajenje
Đumbir se razmnožava u proleće i to deljenjem izdanaka. Može se posaditi kupovna sadnica, a veći rizomi se seku na manje komade. Preporuča se saditi biljku iz izdanka koja se prethodno čuvala u plastičnoj kesi za kupovinu usled čega biljka razvija jaku klicu. Za sadnju ju je potrebno staviti u saksiju punu kompostne zemlje i sa dolaskom toplog proleća
dana presađuje se u baštu.
Takođe se može posaditi direktno u zemlju i bez vidljivih klica. Važno je da komad đumbira sadrži bar jedan potencijalni pupoljak kroz koji može klijati, a koji treba okrenuti naopako prilikom sadnje. Sadi se plitko u vlažno, dobro drenirano zemljište na toplo mesto. Važno je da je zemljište uvek vlažno a ne sme se osušiti. Pogodan je za sadnju na polusunčana do polusenovita staništa.
Zreo je za berbu nakon što lišće umre. Cvet će se pojaviti samo ako je đumbir gaji kao višegodišnja biljka, ali tada bi biljku trebbalo sa dolaskom hladnog vremena uneti u kuću.
Upotreba
Kod đumbira se koristi samo podanak i to ceo tako da se oljušti, preseče duž vlakana i kuva ili suši za mlevenje u prah. Veoma je cenjen kao začin i lekovita biljka. Okus mu je pštar, ljut i jak. Čest je sastojak azijskih jela gde se koristi kao začini, ali dodaje se i u razne deserte.
Veoma je cenjen začin zimi, a od njega se pravi i topli čaj sa zaslađivačem i limunom. Može se iseckati na komade i staviti u toplu kupku. Na Dalekom Istoku đumbir se već 5.000 godina koristi kao premaz za ojačanje cirkulacije krvi, protiv bolova, upala ili otoka. Značajno pomaže protiv mučnina kod putovanja ili u trudnoći.
Srodne vrste
Foto: wal_172619 / Pixabay
Ostavite odgovor