Tikvica (lat. Cucurbita pepo) je zeljasta, jednogodišnja biljka koja pripada porodici bundeva i tikvi (lat. Cucurbitaceae).
Latinski: Cucurbita pepo
Engleski: Zucchini
Porodica: Bundeve ili tikve (Cucurbitaceae)
Dimenzije: do 120 cm
Karakteristike
Listovi rastu veliki i imaju nazubljene i urezane ivice. Plodovi su zelene ili žute boje i duguljasti. Prilikom rasta formiše se kompaktan grm, ne grana se po bašti i nema vitice.
Poreklo
Latinsko ime roda Cucurbita potiče od reči cucumis što u prevodu znači krastavac i reči orbis što u prevodu znači krug, a zbog okruglog oblika bundeve (lat. Cucurbita pepo). Na stranim jezicima zove se courgette ili zucchini (eng.), courgette (fra.), Zucchini (nem.) i drugi.
Stanište
Tikvice vole sunčana mesta, zemljišta bogata hranljivim materijama i puno vode. Vlažno zemljište je posebno potrebno u vreme rasta plodova.
Gajenje
Tikvice se seju u aprilu u zatvorenom prostoru, a u maju kada prođe opasnost od mrazeva, kada se presađuju u baštenske gredice ili baštu. Moguća je i direktna setva u maju, a potrebno je iskopati veliku rupu, prečnika 1 x 1 m, staviti mnogo stajaćeg stajnjaka i presaditi sadnice direktno u stajnjak. Obično se stavljaju 2 - 4 sadnice (svaka na jednom ćošku bašte ili gredice). Takođe će veoma dobro uspevati i ako su posađene gusto. Zatim oko sadnica stavlja zemlja i sloj malča (najčešće piljevina), a dalja briga sastoji se tek od redovnog obilnog zalivanja.
Berba
Tikvice se beru dok su još male, veličine oko 10 cm, ili ih možete pustiti da rastu dalje. Sve zavisi od toga šta želite s njima da dobijete, male tikvice koje obično pripremamo pečenjem, srednje koje kuvamo sa ostalim povrćem, a ako ih pustimo da raste, biće mnogo većeg prečnika, imaće veće seme i takve tikvice su pogodne za punjenje.
Najbolje tikvice su one koje se beru kada su srednje veličine, što je važno da se berba redovno odvija da bi se podstaklo stvaranje novih plodova.
Plodored
Tikvice se dobro slažu sa visokim pasuljem, kukuruzom, spanaćem i gladiolom.
Upotreba
Tikvice jedemo sirove, kuvane ili pržene. Međutim, plod nije jedini jestivi deo, a muško i žensko cveće takođe se mogu koristiti za jelo.
Srodne biljke
Foto: Efraimstochter / Pixabay
Ostavite odgovor