Mandarina (lat. Citrus reticulata Blanco) je zimzeleno drvo koje pripada porodici agruma ili rutovkama (lat. Rutaceae). Može da naraste do 3 m u visinu.
Latinski: Citrus reticulata blanco
Engleski: Tangerine
Porodica: rutovke (Rutaceae)
Dimenzije: do 3 m
Karakteristike
Listovi su celoviti, kopljasti, jednostavni, zašiljeni na vrhu i tamnozelene boje. Cvetovi su mirisni, pravilni, dvopolni i nalaze se na kratkim stabljikama ili peteljkama, a rastu skupljeni u grozdove ili pojedinačno. Cveće je dvostruko, formisano u čaške sa 4 - 5 latica. Jajnik se sastoji od semenskih embriona sa 10 prašnika. Cveta u aprilu i maju, a plod je blago spljošten, okrugao, sočan i mesnat s tankom kožom narandžaste boje. Sadrži puno duguljastog i svetlog semena, a ujedno je i medonosna biljka zbog čega pčele posećuju drvo za sakupljanje polena i nektara.
Poreklo
Latinsko ime roda Citrus potiče od grčke reči cedros, dok samo ime mandarina potiče od reči mandarin po državnom zvaničnom jeziku u imperijalnoj Kini, dok je mandarinski zvanični kineski jezik. Na stranim jezicima nazivi su mandarine (eng.), Mandarinei (nem.), mandarinier (francuski), mandarino (italijanski, španski), i dr.
Stanište
Poreklom iz Istočne Azije, točnije Kine i Južnog Vijetnama, u Evropu je donesen tek u 19. veku. Biljka treba toplu klimu i sunčano mesto zaštićeno od vetra, a dobro joj odgovara sadnja na isušenom i rastresitom zemljištu. Najčešće se gaji se na području oko Mediterana.
Razmnožava se kalemljenjem i generativnim sečenjema namenjeno selekciji za reprodukciju. Takođe može da se gaji i kao sobna biljka koju je sredinom maja meseca potrebno izneti na terasu, a pred dolazak hladnih dana, uneti u kuću na zaštićeno mesto. s
Upotreba
Plodovi mandarine su kiselkasti, veoma ukusni i sočni, a najčešće se jedu sveži i sirovi. Oguli se kora i jede se unutrašnjost dok se kora koristi za čaj ili začin, a može i da se kandira u šećeru. Takođe se radi i esencijalno ulje koje se dobiva prešanjem mandarina, a koje se koristi za probavu i sprečavanje nervoze i anksioznosti. Za razliku od esencijalnih ulja koji se dobivaju od drugih vrsta iz porodice agruma, esencijalno ulje mandarine nije fototoksično.
Srodne vrste
Foto: Sonja Kalee / Pixabay
Ostavite odgovor