Josta (lat. Ribes x nidigrolaria Rud. Bauer & A. Bauer) je višegodišnja biljka koja pripada porodici ogrozda (lat. Grossulariaceae). Raste kao grm ili žbun sa gustim i čvrstim granama koje mogu da narastu do 2 m dužine ili visine.
Latinski: Ribes x nidigrolaria
Engleski: Jostaberry
Porodica: Ogrozdi (Grossulariaceae)
Dimenzije: do 2 m
Karakteristike
Grane nemaju bodlje i smeđe su sa belim prugama. Pupoljci su prekriveni ljuskama i jajasti. Listovi počinju da rastu sredinom marta, tamnozelene su boje, nazubljenih ivica i urezani na režnjevima.
Cvetovi joste su jednopolni, crveno smeđe boje i skupljeni po 3 - 5 u grozdastu cvast. Rastu na jednom godišnje i to u aprilu i maju, a oprašuju ih pčele. Plodovi su nalik tamnoljubičastom pasulju, okrugli i sazrevaju u junu i julu.
Poreklo
Latinsko ime roda Ribes označavalo je staro arapsko ime za ogrozd. Ime je dato prema početni slogovima nemačkih naziva za crnu ribizlu (Johanisbeere) i ogrozd (Stachelbeere). Na stranim jezicima nazivi su jostaberry (eng.), Jostabeere i Josta (nem.), casseillier (fra.), i dr.
Gajenje
Josta je veštački hibrid između crne ribizle (lat. Ribes nigrum) i ogrozda (lat. Ribes uvacrispa). Gaji se sa ciljem da se dobiju krupni i ukusni plodovi na biljkama bez trnja. Razmnožava se reznicama koje se seku na veličini 10 - 15 cm i zatim sade u zemljište koje se redovno održava vlažnim. Josta je otporna na niske temperature, bolesti i štetočine.
Upotreba
Plodovi joste su jestivi i gaje se isključivo za konzumaciju. Veoma su osvežavajući i ukusni, u početnu malo kiseli, a posle kako sazrevaju postaju stlatki. Bogati su vitaminom C, a osim što se jede svež, prerađuje se u džemove, sirupe i sokove.
Srodne vrste
Foto: Michaela Wenzler / Pixabay
Ostavite odgovor