• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Biljka.rs

Najveća baza biljaka

  • Naslovna
  • Baza biljaka
  • Porodice
  • Vrste
  • O nama
leblebija biljka

Leblebija

Cicer arietinum
Vrsta: Povrće, Porodica: Leguminoze

Leblebija (lat. Cicer arietinum L.) je zeljasta jednogodišnja biljka koja pripada porodici leguminoza (lat. Fabaceae). Može narasti do 80 cm visine.

Latinski: Cicer arietinum
Engleski: Chickpea, Chick pea
Porodica: Leguminoze (Fabaceae)
Dimenzije: do 80 cm

  • 1 Karakteristike
  • 2 Poreklo
  • 3 Gajenje
  • 4 Upotreba
  • 5 Srodne biljke

Karakteristike

Stabljike rastu uspravno, u donjem delu su drvenaste, pri vrhu razgranate. Listovi su nasuprotni, neobično perasti i složeni. Sastoje se od 6 - 7 parova sitnih lisaka koje imaju nazubljene ivice i rastu na kratki stabljikama. Bazu sačinjavaju mali palistići.

Cvetovi su nepravilni, dvopolni i smešteni na kratkim stabljiikama. Rastu pojedinačno u pazušcima listova. Imaju dvostruko ocveće, čaška je nazubljena i svetlo zelene boje dok je venac bele, a tučak ima obrastao jajnik Ima 10 prašnika i svi su spojeni u jednu cev osim jednog koji raste sam i slobodan.

Plodovi su male, mehurićave naduvane mahune, od kojih svaka sadrži samo jedno ili dva bledo žuta, okrugla semena. Leblebija je jedna od najstarijih gajenih kultura. Posle soje i pasulja u svetskoj proizvodnji, leblebiija je treća mahunarka u uzgoju.

Poreklo

Latinsko ime roda Cicer je drevno ime za leblebiju, verovatno je izvedeno iz praindo-germanske reči za mahunu. Ime vrste arietinum potiče od latinske reči ovan što u prevodu ima isto značenje i ukazuje na sličnost klijavog semena sa glavom ovna. Na stranim jezicima zove se chickpea (eng.), pois chiche (fra.), garbanzo (špa.), Kichererbse (nem.), cece (ita.), čičerika (slo.), grão-de-bico (por.) i slanutak (hrv.).

Gajenje

Leblebija se gaji kao i bilo koja druga mahunarka. Seme se seje u proleće u isušeno zemjlište i zalivamo po potrebi. Jedina neprijatnost je čišćenje leblebije jer svaka mahuna sadrži samo jedno seme, što oduzima puno vremena da očistimo dovoljnu količinu.

Upotreba

Leblebija je jestiva i odlična je namirnica koja se često koristi u kuhinji. Pored toga što je vrlo hranljiv i blagog ukusa, dobro se slaže sa mnogim drugim namirnicama. Sušene leblebije treba kuvati i do 2 sata, dok se namočena leblebija drži u vodi preko noći za 45 minuta kuvanja.

Najpoznatija upotreba u svetskoj kuhinji je za pripremanje falafela, a pravi se kuvanjem leblebija, zatim samelje i uz dodavanje začina oblikuju male kuglice koje se posle prže na ulju. Kuvana leblebija se takođe može koristiti kao međuobrok dodavanjem samo malo začina kao što su na primer mleveni čili ili paprika. Leblebija se može jesti sirova ako ga stavite u malo vode da malo proklija i pusti klice koje se posle jedu. Mladi listovi su takođe jestivi kao kuvano povrće.

Srodne biljke

  • Kikiriki
  • Leblebija
  • Pasulj

Foto: PatriciaMaine / Pixabay

Objavljeno: 12.07.2021.

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Primary Sidebar

Baza biljaka

vrtlarenje u rukavicama

Biljka.rs je najbolje mesto gde možete dobiti osnovne informacije o najvećem broju biljaka. Možda trenutno … [više] about O nama

Poslednje objave

jorgovan biljka

Jorgovan

Jorgovan (lat. Syringa), pripada porodici maslinovki (lat. Oleaceae). Rod jorgovana ima oko 20 - 25 vrsta cvetnica sa … [više] about Jorgovan

bugenvilija biljka

Bugenvilija, bogumila

Bugenvilija (lat. Bougainvillea spectabilis) je drvenasta, ukrasna penjačica iz porodice noćurkovki (Nyctaginaceae). … [više] about Bugenvilija, bogumila

fuksija biljka

Fuksija

Fuksija (lat. Fuchsia) ili minđušica je biljka koja pripada porodici Onagraceae, tako da postoji preko stotinu vrsta. … [više] about Fuksija

đumbir biljka

Đumbir

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je višegodišnja biljka koja pripada porodici đumbirovki (lat. Zingiberaceae). … [više] about Đumbir

dud biljka

Dud

Dud ili takozvana Murva (lat. Morus) vodi poreklo iz severne Kine. Danas možemo primetiti da se beli dud gaji u toplim … [više] about Dud

Copyright © 2020.–2023. by Mastermind. Sva prava zadržana.

hrvatski | srpski